Historia e nuses dhe e vjehrrës që të gjithë duhet ta lexojnë!

Çfarë ndodhi me ju, vajzë? A nuk doni të gjeni një të fejuar për veten tuaj? pyeti gjyshi. – Unë nuk kam nevojë për askënd, kam një burrë dhe e dua, por nuk mund të jetoj me nënën e tij. Çfarë do nga unë? – Të lutem më ndihmo. Më jep helm për ta helmuar atë. – A do ta ndërtosh lumturinë tënde mbi këtë, fëmija im?

Mirë, mirë. Më vjen keq për ju. Unë do t’ju jap helm. Çdo mëngjes do të bëni çaj prej tij dhe do t’ia jepni nënës së burrit tuaj. Unë kam vetëm një këshillë për ju. Çfarë këshille? Më thuaj, do të bëj gjithçka, vetëm për të hequr qafe këtë përbindësh.

Thashethemet u përhapën shpejt në fshatin tonë. Ata do të dyshojnë. Për të parandaluar që kjo të ndodhë, ndryshoni qëndrimin tuaj ndaj vjehrrës. Jini të sjellshëm, miqësor, buzëqeshni dhe gjithçka. Nuk do të kalojë shumë kohë para se të duhet të veproni dhe të torturoni veten dhe në këtë mënyrë do të mbroheni.

Kështu bëri gruaja. Në mëngjes, kur kënduan gjelat e parë (rreth orës 4), nusja u ngrit, brumosi bukën, bëri çaj dhe zgjoi vjehrrën. Madje ajo filloi të telefononte nënën e saj dhe të dëgjonte gjithçka që ajo thoshte. Dhe kështu çdo mëngjes.

Burri nuk mund të ishte më i lumtur, ai pa se si nëna dhe gruaja e tij e kuptonin njëri-tjetrin, ishin gjithmonë bashkë dhe ishin të lumtur. Vjehrra i hapi shpirtin nuses dhe tregoi dashurinë e vërtetë për të.

Pas ca kohësh, nusja përsëri vrapoi te gjyshi, iu hodh në këmbë dhe iu lut me lot:
Gjysh, të lutem, ti di dhe mund të bësh gjithçka. Më jep një antidot. Kam bërë mjaft çaj për vjehrrën time. Ajo do të vdiste dhe u bë një nënë kaq e kujdesshme për mua.

E dashura ime, qetësohu, të dhashë barëra aromatike, nga të cilat bëre një çaj të shijshëm dhe të dobishëm për vjehrrën. Helmi nuk ishte në filxhan, por në zemrën tuaj, por me ndihmën e Zotit së bashku arritët ta hiqnit qafe.