A e dini se pse një gotë ujë shërbehet me caffe? Ja arsyeja befasuese

Në kafenetë dhe restorantet e mira në shumë vende evropiane, është zakon të shërbehet një gotë me ujë të ftohtë me një filxhan kafe. Duhet kohë dhe para për t’u bërë një ushqimor. Prandaj, zakoni për të pirë kafe ngadalë, duke larë çdo gllënjkë me ujë, e ka origjinën në pallatet e fisnikëve arabë. Më pas, në shekullin e 16-të, turqit e përvetësuan këtë zakon, dhe prej tyre edhe grekët.

Megjithatë, në Evropën Perëndimore, ku klima është më e freskët, zakoni i servirjes së kafesë me ujë u shfaq shumë më vonë, rreth fundit të shekullit të 19-të. Besohet se moda për këtë mënyrë shërbimi ka lindur në Austri.

Zonjat që porositën kafenë përjetuan vështirësi serioze për shkak të lugës. Më dukej e pahijshme vendosja e saj, e lyer me kafe e shkumë, në buzë të tabakasë. Prandaj, kafenetë filluan të servirin një gotë ujë së bashku me kafenë, në të cilën ndjekësit e rregullave të rrepta mund të shpëlajnë lugën.

Filxhani i ujit me kafenë fillimisht u përdor për të ruajtur një lugë. Më vonë, kafenetë donin të demonstronin cilësinë e ujit për pirjen e kafesë. Kjo u bë veçanërisht e rëndësishme në vitin 1873, sepse në të njëjtin vit filloi të funksiononte ujësjellësi i parë i qytetit nga burimet malore.

Prandaj, kafenetë donin të tregonin se pijet e tyre i përgatisin me ujë të kristaltë të burimit. Edhe sot e kësaj dite, një gotë ujë me kafe konsiderohet sjellje e mirë dhe pranohet nga shumë bare dhe kafene.