Ja dhe kush eshte shkaku kryesor i lodhjes qe duhet ta dini

Të gjithë e dimë që gjendja emocionale e shkakton shpeshherë lodhjen më shumë sesa mundimi fizik. Doktor Xhozef Barmaku, sipas hulumtimeve të tij, ka vërtetuar se mërzia e shkakton lodhjen. Ai e kishte marrë një grup studentësh dhe u kishte dhënë t’i plotësojnë disa pyetësorë.

Doktori e dinte që ata s’ishin të interesuar për një testim të tillë. Ç’ndodhi pastaj? Studentët shpejt filluan të ankohen se janë lodhur, i zë gjumi, u dhemb koka dhe se u janë lodhur sytë. U irrituan. Disa kishin madje edhe shtrëngime në stomak.

A mos ishte kjo vetëm një “trillim”? Jo. Me hulumtimin e metabolizmit të këtyre studentëve, u vërtetua se personat që mërziten në punë u bie shtypja e gjakut dhe te ta zvogëlohet shpenzimi i oksigjenit në gjak dhe e kundërta, i tërë metabolizmi “ngjallet” sapo njeriu të fillojë të interesohet për punën dhe të gjejë kënaqësi në të.

Në qoftë se kryejmë një punë interesante dhe tërheqëse, siç është alpinizmi, nuk do të na lodhte më shumë sesa do të na lodhte mërzia. Lodhjen shpeshherë nuk e shkakton puna, por e shkaktojnë brengat, shqetësimet dhe ndjenjat e përbuzjes së punës.