Urime ky është ligji ri, Ja si të merrni nënshtetësinë Gjermane

Që nga viti 2022, pasaporta gjermane, pavarësisht kërkesave strikte dhe procedurës jashtëzakonisht komplekse të blerjes, është një nga më të kërkuarat dhe më të dëshiruarat në botë. Dhe nuk ka të bëjë vetëm dhe jo aq shumë me riatdhesimin e gjermanëve etnikë.

Rreth 20 milionë qytetarë të Gjermanisë moderne kanë një prejardhje migrante. Në pamje të parë, përgjigjja e pyetjes se kush dëshiron të marrë një pasaportë gjermane është shumë e qartë: para së gjithash, qytetarët gjermanë duan të bëhen njerëz me origjinë gjermane, si dhe bashkëshortët dhe fëmijët e tyre për t’u kthyer në atdheun e tyre historik.

Megjithatë, për pjesën tjetër të emigrantëve të huaj, veçanërisht për ata nga vendet me formë qeverisjeje totalitare ose autoritare, statusi i një shtetasi gjerman është më tërheqës. Shteti gjerman, duke kujtuar përvojën e trishtuar të qeverisë nacionalsocialiste, shpalli të drejtën e dinjitetit njerëzor si bazë të të gjitha të drejtave dhe mori përsipër ta respektojë dhe mbrojë atë (neni 1 i Kushtetutës gjermane).