Çfarë do të thotë sistemi i ri BE-së për udhëtimet, Ja cka do ndryshoj

Nga kontrollet biometrike te rregulli 90-ditor, dokumentet e qëndrimit dhe vizat – ja çfarë do të thotë sistemi i ri EES i BE-së për njerëzit që udhëtojnë brenda dhe jashtë Zvicrës.

Ju mund të keni parë disa tituj mjaft dramatikë në lidhje me BE-në “duke mbledhur të dhëna biometrike” – kështu që ja çfarë do të thotë në të vërtetë sistemi i ri i hyrjes dhe daljes së BE-së (EES) – që do të hyjë në fuqi vitin e ardhshëm – nëse jeni duke udhëtuar brenda dhe jashtë Zvicrës.

Zvicra nuk është anëtare e BE-së, por është pjesë e Zonës Shengen dhe do të jetë pjesë e sistemit EES, kështu që të njëjtat rregulla udhëtimi zbatohen këtu. Sistemi ka qenë në punë që nga viti 2013 dhe do të hyjë në fuqi në maj 2023 – megjithëse është shtyrë disa herë më parë.