Historia e bujkut të mençur dhe mbretit që përIoti botën, Lexojeni dhe do mèrrni mësimin më të mirë për jetën

Një mbret kishte dalë për të shëtitur dhe pa një bujk që po lavronte tokën. Ai vërejti se bujku ishte i gëzuar dhe i lumtur. Ai pyeti bujkun dhe i tha: -O ti njeri, po të shoh, se je i gëzuar me pùnën tënde në këtë tokë, a është kjo toka jote?

Bujku iu përgjígj: -Jo, o zòtëria im, unë këtu pùnoj me párá. – Mbreti i tha: -Sa mèrr për pùnën që bèn? Ai u pergjígj: -Katër párá për çdo ditë. – Mbreti e pyeti përsëri: -A të mjaftojne ty këto párá? -Po, më mjaftojne dhe më teprojnë. Një pare e shpenzoj për nèvojat e mia, me një paguaj bòrxhin, një tjetër e jap hua, dhe një e harxhoj në rrugë të Zoti.

Mbreti i tha: -Kjo është një enigëm, që unë nuk e kuptoj? -Bujku i thotë: -Ta shpjegoj unë, o zòtëria im: Paranë që e shfrytëzoj për nèvojat e mia, kjo është párája me të cilën jetoj unë dhe báshkëshortja ime, ndërsa párája me të cilën paguaj bòrxhin është ajo párá që e jap për babèn dhe nënën time.

Ata më kanë edùkuar dhe janë kùjdèsur për mua sa kam qenë i vogël, ndërsa ata tashti janë të shtyrë në mòshë dhe nuk mùnden të pùnojnë, ndërsa parèn që e jap hua është párája që e shpenzoj për fèmíjët e mi. Unë i edùkoj, i ùshqej, i veshmbáth dhe kur plakem do të ma kthejnë huanë, ndërsa páránë që e jap në rrugë të Zotit është ajo që shpenzoj për dy motrat e mia të sèmùra.

Mbreti i tha: -Bravo të qoftë, o njeri. Mbreti i la bujkut një shumë párásh dhe shkòi i çuditur nga urtësia e bujkut të thjeshtë.